Kaj je socializacija mladičev?

Izraz ''socializacija'' je preprost učni postopek, ki ga morajo mladički dobiti, da se naučijo pomembnih  življenjskih veščin - da postanejo samozavestni in srečni v svojem okolju in domu.

Tako kot dojenčki, se morajo tudi mladički naučiti pomembnih socialnih veščin, da lahko živijo in napredujejo z novimi družinami.V tem času se naučijo sprejemati stvari okoli sebe, da se jih kasneje v življenju ne bojijo. 


Kako socializirati vašega mladička?

V prvem letu  življenja vaših mladičkov je zelo pomembno, da doživijo čim več pozitivnih srečanj, zlasti v najobčutljivejšem obdobju od 3 do 4 mesecev starosti.

Socializiranje vašega kužka je enostavno,  preprosto mu na miren in prijazen način predstavite nove ljudi, hišne ljubljenčke, živali in okolje.

Ker je za pse še posebej pomembno, da uživajo v družbi ljudi, je bistvenega pomena, da vaš kuža sreča veliko prijaznih ljudi, tako odraslih kot otrok. Seznanite ljudi, kateri bodo prihajali k vam na obisk, da naj na miren in  prijazen način pristopijo do vašega mladička, predvsem otrokom je potrebno razložiti, da naj ne kričijo in naj z nežnimi in počasnimi kretnjami božajo vašega kužka, lahko se z njim poigrajo ali mu ponudijo kakšno poslastico.
Top nasvet: Pri vhodnih vratih nastavite posodice z priboljški, obiskovalcem povejte, da ob vstopu v hišo vzamejo priboljšek ter ga ponudijo vašemu mladičku, ob besednem ukazu ''sedi''. S tem početjem boste dobili to, da vaš kuža ne bo ob obiskih veselo skakljal,

 ampak se bo naučil mirno in pridno čakat na priboljšek.

Zelo pomembno je, da mladička seznanite z drugimi psi, ob tem morate paziti to, da je kužek s katerim ga boste spoznali miren in da ni agresiven. Saj si nihče ne želi, da bi vaš mladiček ob srečanju z njim dobil slabo izkušnjo, katera bi lahko kasneje predstavljala kakšen večji problem.


Svojemu mladičku prav tako predstavite, da je lahko vožnja z avtomobilom zelo zabavna, namesto do veterinarjev ga kdaj odpeljite do kakšnega jezera ali do kakšnih pasjih parkov, kjer se  bo zabaval in bo vožnjo z avtomobilom povezal z nečem zabavnim in ne samo z obiskom pri veterinarju. Pri vožnji z avtomobilom morate poskrbeti, da je vožnja za vašega psa varna, zato naj kuža vožnjo preživi v transporterju primerne velikosti zanj ali ga pripnite na oprsnico katera je pripeta z varnostim pasom.


                                                                      TRANSPORTERJI   

                                                 OPRSNICE ZA AVTOMOBIL
 

 

Mladička morate vedno opazovati zaradi znakov tesnobe ali preobremenjenosti in če stvari postanejo mladičku moteče oziroma se ne počuti sproščeno, ga odmaknite od okolja kateri mu predstavlja oviro – ter ponovite srečanje kasneje, ko bo ponovno pripravljen.

Top nasvet: Med vsemi srečanji poskrbite za kužka, da se ne bo srečal z slabimi izkušnjami. Mladički so neizkušeni in se zlahka znajdejo v težavah. Razmislite vnaprej in poskusite preprečiti, da bi se pojavili neprijetni dogodki.


Zapomnite si, da se mladi psi hitro utrudijo, zato si ob spoznavanju novih stvari in ljudi vzemite dovolj časa in kužku vmes ponudite možnost za počitek.