Dobrodošli novi lastniki kužkov!

 

Ker vemo, kako poseben čas je, ko v našo družino pride nov puhast družinski član,

smo vam pripravili nekaj nasvetov, da bo vaš mladiček zrasel v zdravega in lepo vzgojenega kužka.

 

Dom

Naši domovi se na začetku lahko zdijo malce zastrašujoči za mladičke.

Pomembno je poskrbeti, da imate kužke na varen. Poiščite jim varen in umirjen prostor v stanovanju, kjer jim postavite ležišče, kamor se bodo lahko po igranju ali učenju umaknili in odpočili.

 

Kletka je varen in prijazen način, da majhne smrčke omejimo, ampak jim jo moramo predstaviti, kot zabavno stvar. Zato jih nikakor v kletko ne zapirajte kot kazen ampak jim jo predstavite kot zabavno igro ali pa jim kakšen obrok hrane ponudite kar v njej.

 

Top nasvet: Vaš novi kuža bo doživel veliko novih stvari in to je pomemben korak zanj. Več pozitivnih zanimivosti, zvokov in druženj bo doživel, bolj socializiran bo postal.

 

 

Hrana


Mladiči naj bodo na hrani, katera jim daje hranila potrebna za pravilno rast.

Za mladičke je na voljo veliko različnih hran, najboljša izbira bo naravna (brez umetnih konzervansov ali arom), bogata z mesom (ne pozabite, da je vaš kuža po naravi mesojedec) in polna koristnih maščob / olj in sestavin.

Priporočljivo je, da se mladičku vsaj teden dni ponuja hrana, katero je jedel pri rejcu. Po nekaj dneh ga lahko pričnete privajat na drugo prehrano in seveda vedno poskrbite, da je to nežen in počasen postopek.

To storite tako, da hrani katero ste dobili s sabo, postopoma dodajate novo hrano, katero mu boste hranili naprej.


HRANA IN OPREMA ZA MLADIČKE


 

Toaletni trening

 

Ključ pri toaletnem usposabljanju je razumevanje lastnikov, da se mora vaš kuža NAUČITI, da je potrebno počakati, da se ga pelje na stranišče. Naučite jih dobrih navad in če jih uvedete na pozitiven način, bodo te navade za vse življenje. Upoštevajte, da morajo mladički pogosteje obiskovat stranišče. Splošno pravilo je, da ji je potrebno odpeljati na stranišče 15 minut po vsakem spanju, hranjenju, igranju ali pitju vode.

 

Top nasveti:

 

ü  Hranite mladička ob dokaj rednih urah. S tem načinom bost lažje predvidevali, kdaj bo moral na stranišče.

ü  Zjutraj najprej peljite kužka na stranišče, plus vsakih 30 minut do ene ure. Več kot ga boste peljali na stranišče ven, manj nezgod bo v stanovanju.

ü  Veliko časa preživite z njim zunaj. Vaš vrt je pustolovsko igrišče za vašega kužka, naučite ga kašnega trikca.

ü  Pohvalite svojega kužka! Vaš kuža mora razumeti, da je priden, ko gre zunaj na stranišča. Ne pozabite, da bodo psi ponavljali nagrajeno vedenje. Če ob pohvali in priboljšku še uporabiti besedo za stranišče, bo čez čas, razumel besedno zvezo z njegovim početjem  in šel na straniške na ukaz, kar pride prav, če se nam kdaj kam mudi in mora kuža hitro opraviti potrebo.

ü  Vedno ga odpeljite na isto mesto. S tem bo vaš kuža razumel, kje zunaj je njegov prostor za stranišče.

 

 

 

Sprehodi


Spoznavanje vašega kužka z zunanjim okoljem je zabaven, a včasih nekoliko zastrašujoč postopek. Najprej morate poskrbeti, da bo vaš kuža dovolj star, da lahko začne hoditi na kratke sprehode, zato mora do takrat biti cepljen proti kužnim boleznim.

Top nasvet: Pozanimajte se, koliko vadbe je primerno za vašo pasmo kužka. Prekomerna vadba lahko negativno vpliva na sklepe vaših mladičkov, ko rastejo.

 

Primerno in postopoma ga seznanite  z ovratnico, oprsnico in povodcem. Vedno jih nežno predstavite svojemu kužku z veliko pohvale in priboljški, da pokažete, da je oprema za sprehode nekaj pozitivnega in zabavnega.

 

Top nasvet: Ovratnice in oprsnice lahko kužku predstavite v stanovanju, tako bodo stvari zanj lažje.

 

Upoštevajte, da telesna vadba ni edina pomembna vrsta vadbe za vašega kužka. Miselna vadba je ENAKO pomembna. Zato kužke, kar se da hitro pričnite učit raznih ukazov ter trikcev.

 

 

 

 

Učenje

 

Učenje in vodenje vašega mladička je zabavna izkušnja. Vse, kar potrebujete, so priboljški, pohvale in potrpljenje.

 

Če želite vašega kužka naučiti odpoklica, potem se učenje tega zagotovo začne doma. V domačem okolju brez motenj. Začnete tako, da svojega kužka pokličete iz sobe v sobo in ga pohvalite, da je prišel k vam. Nato postopoma nadgrajujte težavnost in mu dodajajte motnje.

Ko v stanovanju ob motnjah pride do vas, lahko odpoklic pričnete vaditi zunaj, ampak poskrbite, da bo varno. Najboljši način je ta, da ga pripnete na sledni povodec, kar vam omogoča, da ga ob pobegu lahko hitro ujamete saj je povodec dolg 10 m.

 

 

Top nasvet: Tudi če vaš kuža potrebuje nekaj časa, da pride do vas, ga morate vedno pohvaliti. Zapomnite si, odpoklic mora bit nekaj zabavnega za vašega psa, če boste nanj kričali, verjetno naslednjič ne bo prišel vam ali pa bo potreboval veliko časa, da vam bo ponovno zaupal.

 


Učenje s klikerjem

 

Kliker je pozitiven način, da svojega kužka naučite izvajanja različnih trikov in dejanj. Vse, kar morate storiti je, da začnete s klikom (s klikerjem za hrbtom) in hranjenjem iz rok ali spuščanjem priboljškov. Ko vaš kuža razume, da kliku sledi okusna poslastica, takrat lahko začnete z izvajanjem različnih ukazov.

 

Na primer: Počakajte, da vaš kuža sede, nato takoj kliknite in mu dajte priboljšek.

S ponovitvami, se bo vaš kuža naučil, da če sede, sledi priboljšek in pohvala. Ko to razume lahko pričnete uvajati glasovni ukaz.

 

Nekateri mladički se naučijo dejanj po 10 klikih, nekateri pa potrebujejo malenkost več. Zato ne pozabite opazovat vašega kužka in vedno končajte trening z igro in veliko pohvale.

 

 

 

Negovanje

Vsak kuža bo imel koristi od rednega negovanja. Uvedba nege vašega kužka, ko je mlad, je zelo pomembna.

Dober prvi korak za negovanje je preprosto igranje z pripomočki za nego z veliko pohvalami in priboljškiNaredite izkušnjo pozitivno. Seveda je to izredno simpatično, a tudi pomaga, da jih pripravimo na striženje nohtov in krtačenje kožuščka . Če to ne opravimo na prijazen in miren način, se bo verjetno pozneje v življenju bal in bo negovanje postala dokaj zahtevna naloga.

 

Top nasvet: Če imate kužka na visokokakovostni hrani, polni s prebavljivimi olji in maščobami, bo njegova dlaka videti super sijoča.

 

 

 

 

Top nasvet: Predvsem uživajte s svojim novim puhastim prijateljem!


Imeti kužka je zahtevno, vendar vsako sekundo povrnjeno z njegovim mahajočimi repkom in mokrim poljubčkom.

 

Ni boljšega življenja kot to, da ga živiš  z najbolj zvestim prijateljem !

Tukaj smo, da vam pomagamo !

 

Vaš City Pet