ribniki, ribniška oprema ribe, akvariji, hrana za ribe, oprema,... ptiči, papige, hrana in oprema za ptiče-papige,... psi, povodci, hrana za pse, oprema,... muce, hrana in oprema za muce,... plazilci, terariji, hrana in oprema za plazilce,... glodalci, kletke, terariji, hrana in oprema za glodalce,...
dodaj stran med priljubljene pošlji email nastavi za privzeto stran
pasica
domov: osnovna stran o trgovini: lokacija, kontakt, prodaja,... pomoč in pogoji sodelovanja-nakupa vprašanja-odgovori
POGLAVJA
psi
muce
ptici-papige
ribe
plazilci
glodalci
ribniki
elektronski odganjalci
ostalo
STATISTIKA
smo: 26.3.2019
15:13:19
vaš ip: 34.204.52.4
števec: 71736010
KOI KRAPI (PREDSTAVITEV)
Kaj je koi krap?
Koi krap, ali samo koi, je barvna linija krapa ( Cyprinus carpio ) ki je pridobljena iz nakljucnih mutan z selekcijskim delom cloveka. Ne ve se natancno kje in kdaj so se pojavili prvi koi krapi, ampak vpliv Japonske na selekcijo in razvoj koi krapov je nedvomno najvecji. Prvi pisani viri o barvnih krapih v podrocju Nigatta gorja na Japonskem datirajo iz sredine devetnajsetega stoletja. Kaj pomeni beseda koi?
Beseda koi ima lahko v japonšcini vec pomenov, izgovarja se vedno koi, idiogrami so pa razlicni. Koi lahko pomeni krap, lahko pa pomeni tudi drag(a) ali ljubljen(a). Japonci velikokrat imenujejo koi krape »koi koi » kar pomeni ljubljeni krap, sam izraz koi pa ne pomeni v japonšcini barvni krap. Na Japonskem imenujejo barvne krape »nishikigoi«, kar pomeni »brokatni« ali »barvni krap«. V petdesetih letih dvajsetega stoletja je koi krap razširjen po Evropi in Ameriki, zaradi lažjega izgovora pa se je udomacil izraz koi. Ta izraz se, kljub neustreznosti, v svetu danes uporablja v strokovni in nestrokovni literaturi, na Japonskem pa se uporabljata oba izraza.

Kakšen je pomen koi krapa?
Koi krap je najbolj priljubljena in najbolj cenjena ribja okrasna vrsta. Vrednost koi krapa je v izjemnih barvah, številnih inacicah in edinstvenosti vsake ribe, istocasno je pa zelo odporen na slabe vplive okolja in dolgo živec »družinski clan«. Zaradi cudovitega videza in edinstvenih barv vsakega koia, imenujejo jih tudi » živeci dragulji«. Iz teh razlogov, zelo lepi in redki primerki dosegajo izjemno visoke cene. Držijo se v vrtnih ribnikih, ki so sestavni del vecine vrtov v razvitih državah. Vrtni ribniki s koi krapi so prava terapija proti stresu, imajo visoko estetsko funkcijo, uveljavili so se pa tudi kot statusni simbol.

Na Japonskem, koi krap je veliko vec od okrasa ali hišnega ljubljencka. Petega maja, na Japonskem je praznik »dan deckov ». Vsepovsod so obešene zastave v obliki koi krapov ( »koi-nobori« ) ki simbolizirajo upanje staršev da im bodo sinovi hrabri in mocni kot koi krapi, saj koi krapi predstavljajo moc in moškost. Znani so tudi kot »ribe bojevnikov«, so pa tudi simbol srece in prosperiteta.

Po svetu, trgovina koi krapov je zelo dinamicna, zato je prenos kužnih bolezni veliko krat posredovan z koi krapi. Na vse bolezni navadnega krapa, obcutljiv je tudi koi krap, in obratno. Zato trgovina s koi krapi lahko ogroža vzrejo konzumnega krapa in številnih drugih toplovodnih vrst. Znani so primeri pravih epizootij izzvanih s uvozom okuženih koi krapov. Nadzor veterinarske službe je zato zelo pomemben v preprecevanju epizootij izzvanih z trgovino s koi krapi.

O nas…
Vzrejo koi krapov ki jih prodajamo vodita Ninoslav in Danijel Gospic, dr.vet.med. Danijel je koncal študij v Zagrebu, leta 2001. Trenutno dela magisterij biomedicine na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Magistrska naloga ki jo opravlja je iz podrocja koi krapov.

Koi krapi se gojijo na ribnikih družine Gospic v Sv. Florjanu, v bližini Rogaške Slatine. S vzrejo koi krapov sta Ninoslav in Danijel zacela leta 2000. Uporabljajo najsodobnejše vzrejne in selekcijske metode v cilju pridobivanja vrhunskih koi krapov. Razen koi krapov, vzrejajo tudi zlate ribe ter mladice konzumnega krapa, amurja, srebrnega tolstolobika, šcuke ter soma.

Kako vzrejamo koi krape?
Naše maticno jato koi krapov je sestavljeno iz vrhunskih koi krapov ki so vzrejeni na Japonskem, Avstriji in Izraelu. Pred sezono naravnega drsta ( zacetek aprila ), drstimo koi krape pod kontroliranimi pogoji, v lastnem vališcu. Do maja, pridobljene licinke umetno krmimo ter izlocimo vecji del koi krapov ki so slabše kvalitete ( 80 % ). Od maja do oktobra, gojimo koi krape v ribnikih, in v tem casu izlocimo nadaljnjih 90 % koi krapov slabše kvalitete. Od zacetnega števila, ostane približno 2 % koi krapov velikosti od 8-25 cm ki ih prezimimo, in na spomlad prodajamo veletrgovinam.Ti koi krapi so razdeljeni v štiri klase ki se bistveno cenovno razlikujejo. Vsaka klasa je razdeljena v štiri velikostne skupine. Od tega števila, približno 1 % koi krapov ki so najboljše kvalitete, gojimo še eno sezono do velikosti od 30-45 cm in jih prodajamo direktno koncnim kupcem.

Gojenje koi krapov je zapleten proces ki je sinteza znanosti, tehnologije, fizicnega dela in predvsem umetnosti. Za pridobivanje vrhunskih koi krapov kljucna sta obcutek za estetske norme ter kreativnost. Vrednost koi krapa je odvisna od njegovih barv, velikosti in oblike, ampak tudi od posameznikovega okusa. Obstajajo stroga merila ki dolocajo izgled »kvalitetnega« koi krapa, ampak unikatnost vsakega koi krapa in pojavljanje vedno novih inacic otežuje objektivno ocenjevanje koi krapov. Rejec koi krapov mora pri » umetniškem ustvarjanju « upoštevati trende trga, ampak vedo mora slediti svoji viziji idealnega koi krapa.
Ponudba KOI krapov
29.3.2006
Ponudba KOI krapov
ponudba - leto 2004
[št. slik: 66]
gojitveni ribniki
29.3.2006
gojitveni ribniki
pri Gospiču
[št. slik: 9]
odlov rib 2003
29.3.2006
odlov rib 2003
ribnik, koi krapi, zlate ribice,...
[št. slik: 20]
KOŠARICA
V košarici se nahaja 0 artiklov
vrednost: 0,00
Naročilo artiklov
UPORABNIŠKA PRIJAVA
Uporabniška prijava

brezplačen prevoz
ANKETA
 
V primerjavi z drugimi klasičnimi in spletnimi trgovinami za male živali, so naše cene:


 
psi-ha
 
Iskanje google

 
 
©2018 malezivali.com | računovodski servis diskom | internetne strani gostuje | kazalo